16 czerwca 2011

Dziś na obiad... :)

Dziś na obiad: spaghetti z sosem pomidorowym i serem gorgonzola...

Weź (na dwie osoby) trzy średnie pomidory, obrane ze skórki, trzy ząbki czosnku, cztery łyżki oliwy z oliwek. Oliwę rozgrzej w rondelku, włóż pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekany czosnek, poduś około 5 minut, do miękkości. Nastaw wodę na makaron, dodaj łyżkę oliwy,  która zapobiega sklejaniu się makaronu. Posól. Do gotującej się wody włóż pół paczki makaronu ( ok. 250 g.) ugotuj, jak lubisz, al dente lub do miękkości. Dopraw sos solą, odrobiną cukru, pieprzem czarnym, mielonym i szczyptą ziół prowansalskich. Możesz dodać sosu sojowego, jak ja. Sos zagęściłam jedną łyżeczką mąki, rozmieszaną w pół kubeczku zimnej wody. Gdy makaron jest gotowy, włóż go do miseczki, najlepiej zrobionej przez Ulę Bugajewską :), na makaronie połóż tyle gorgonzoli, ile chcesz, polej gorącym sosem. Na koniec posyp pokrojonym cieniutko porem. A po posiłku wypij herbatę malinową w wersji hot lub cold, jak lubisz...

PS. A zanim zjesz, czekając aż wystygnie, możesz zrobić zdjęcie i napisać o jedzeniu na blogu... :)
PS.2 ... A jeśli wciąż jest za gorące, zagraj raz w Zumę na FB i popraw swój wynik :)
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz